Puutarhakirjojen satoa

Viime päivien kylmyys ja orastava flunssa ovat hillinneet puutarhassa puuhastelua. Onkin ollut täydellinen hetki vetäytyä kesähuoneen suojiin viltin alle ja fiilistellä tulevaa puutarhakirjojen parissa.

Puutarhakirjoja_2486

Kevät on tuonut tullessaan paljon puutarhakirjauutuuksia sekä tietenkin vanhoja ikisuosikkeja. Saila Roution Kukkaloistoa tarjoaa keinoja saada puutarha kukoistamaan keväästä syksyyn. Kukoistava keidas  on koottu Viherpiha-lehden parhaista artikkeleista. Legendaarisen Arno Kasvin Palstalta parempaa antaa perusteellisia neuvoja kohti hyötykasvien omavaraisuutta.

Kaupunkiviljely opastaa pienen tilan hyötykäyttöön. Kirja esittelee erilaisia viljelykasveja sekä nikkarointiohjeita parvekkeelle ja terassille. Nikkaroi puutarhaan ja kasvimaalle puolestaan tarjoaa 30 projektia kotipuutarhurille. On köynnöstukia, kasvilavoja, kuivatuskaappia.

Puutarhakirjoja_2017_2491

Villiyrtit tunnistusopas (Eija ja Jouko Lehmuskallio) on kätevänkokoinen tietopaketti mukaan luontoretkelle. Kirjassa on runsaasti ohjeita kasvien tunnistamiseen ja vihjeitä niiden käytöstä.

Villiyrtit_2628

Yksi mielenkiintoisimmista uutuuksista on Lantakirja – opas puutarhan maanalaiseen elämään. Kirjan kuvitus on tavattoman kaunis, monin paikoin jopa taiteellisen herkkää. Teksti onkin sitten tuhtia tavaraa. Vai mitä mieltä olet näistä otsikoista: Täyttä sontaa, Räjähdysaineet, Vakavaa paskapuhetta. Kirja kertoo mitä kasvimaassa tapahtuu kemiallisesti – ja mitä pitäisi tapahtua. Tämä opus on kyllä hankittava itselle!

Lantakirja_2602

Sanna Raskun Kaunista ja vihreää innostaa sisustamaan trendikkäästi kasveilla niin puutarhassa, terassilla kuin sisällä. Harmonisen kaunis kirja noudattelee samaa kuvamaailmaa kuin Sannan Kukkala-blogi. Käy tutustumassa ja ihastumassa, ellei blogi ole sinulle vielä tuttu!

Kaunista_ja_vihreaa_2622

Puutarhakirjat ovat siitä mainioita opuksia, että niiden asiasisältö ei vanhene. Kirjat innostavat kasvattamaan kauniita kukkia, aromikkaita tomaatteja, makoisia yrttejä, nikkaroimaan ja rakentamaan puutarhaa viihtyisämmäksi.

Puutarhakirjat_Suomalainen_kirjakauppa_2471

Sen verran on pakko vetää kotiinpäin, että nostan esille viime vuonna ilmestyneen Keittiöpuutarha – Siemenestä lautaselle kirjan. Olinhan itse tekemässä sitä yhdessä Kati Jukaraisen ja Hanna Sumarin kanssa. Keittiöpuutarha on monipuolinen ja tuhti perusteos keittiöpuutarhasta haaveilevalle tai sellaisen jo omistavalle. Mukana on tietenkin Hannan herkulliset reseptit sadon hyödyntämiseen.

Keittiopuutarha_2646

Suomalaisesta Kirjakaupasta löytyy toki muutakin viljelyyn sopivaa kuin kirjoja. Nämä hauskat puiset miniliitutaulut käyvät kasvien merkitsemiseen ja vaikkapa pakettikorteiksi.

Liitutaulu_koristeklipsi_2518

Kyllähän nämä liitutauluklipsit kieltämättä ovat pikkuisen kauniimpi tapa merkitä kasveja kuin maalarinteipin riekaleet…

Liitutaulu_koristeklipsi_basilika_2534

Pääsin myös testaamaan basilikan kasvatuspussia. Tämä on vettä vaille valmis viljelmä, eli pitäisi onnistua myös poropeukalolta. Odotan suurella mielenkiinnolla, miten tässä käy!

Basilika_istutuspussi_2584

Pussi sisältää mullan, siemenet ja ”kasvatusastian” eli pussin. Pinnalta poistetaan ensin kerros multaa, ripotellaan siemenet, lisätään ohut multakerros ja kastellaan kylvös suihkupullolla (ei kastelukannulla, jotta siemenet eivät lähde seilaamaan veden mukana). Ja sitten jäädään odottelemaan kasvun ihmettä. Kasvatuspusseja löytyy Suomalaisesta Kirjakaupasta basilikan lisäksi myös ruohosipulille ja persiljalle.

Basilika_istutuspussi

Monet puutarhakirjoista pureutuvat perusteellisesti yhteen asiaan: tomaatteihin, villiyrtteihin, kompostointiin. Toiset puolestaan tarjoavat herkullisen kuvakavalkadin puutarhan erilaisista mahdollisuuksista. Ota siis nojatuolimatka kesäiseen puutarhaan, herkkuja notkuvaan sadonkorjuupöytään tai kukkien täyttämälle terassille. Ehkäpä joku puutarhahaaveistasi täyttyy tänä vuonna!

Puutarhakirjoja_2482

Aurinkoisia kevätpäivä ja onnen hetkiä puutarhaan!


2 thoughts on “Puutarhakirjojen satoa

 1. Mistä noita kasvatuspusseja voi ostaa? Mutta ehtiikö ne isoksi, jos vasta nyt laittaa kasvamaan?
  Ihanaa kevättä!

  Tykkää

  1. Kasvatuspussit kuuluvat Suomalaisen Kirjakaupan valikoimaan, mutta verkkokaupan puolelta niitä ei löydy, ainoastaan myymälästä.

   Itse laitan yrtit tulemaan yleensä vasta toukokuussa, toki ne pääsevät silloin kasvamaan aluksi kasvihuoneen lämpöön. Varmasti ehtivät vielä kasvaa! Ainoastaan persilja on näistä kolmesta hidaskasvuinen. Ja kyllä sekin ehtii kesän aikana tuottaa komean sadon, avomaalle olen kylvänyt sitä vasta toukokuun puolenvälin kieppeillä. On vain aluksi hidas itämään.

   Tykkää

Vastaa

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s