Kesän raikkain salaatti

Kesän raikkain salaatti syntyy tietenkin vesimelonista. Vesimeloni-fetasalaatti on itselleni kesän lempparisalaatti, mutta jostakin syystä en tee sitä koskaan talvella. Never ever. Vaikka nykyään vesimelonia on saatavilla ihan ympäri vuoden.

Vesimeloni_jaapala_7596

Raikas vesimelonisalaatti yhdistyy mielikuvissani helteisiin kesäpäiviin, porottavaan aurinkoon ja janoiseen olemukseen. Näiden puuttuessa myös valoisat kesäpäivät näyttävät riittävän. Salaattia on näet syöty tänäkin kesänä, vaikkakaan ei helteen pakottamana.

Vesimelonia käytettään sekä hedelmäsalaateissa että ruokaisissa salaateissa palasiksi leikattuna. Mutta se soveltuu myös grillattavaksi. Saat kauniit raidat viipaleiksi leikattuihin vesimelonipalasiin grillaamalla niitä nopeasti kuumalla ritilällä tai parillapannulla.

Vesimeloni_jaavesi_7898

Vesimeloni on hyvää sellaisenaan, mutta siitä valmistuu myös makoisia juomia sekä lasten että aikuisten makuun. Yksinkertaisimmillaan saat raikkaan kesäjuoman lisäämällä veden joukkoon vesimelonipaloja, mintunlehtiä ja jääpaloja. Viitseliäämpi painaa vesimelonista erilaisia kuvioita pienillä piparkakkumuoteilla. Ja vielä viitseliäämpi pakastaa vesimelonipalat lautasella tai tarjottimella, ja saa hauskoja jääpaloja kesäjuomiin.

Vesimeloni_jaapala_7600

Suurin osa vesimelonin hedelmästä on vettä, jopa 93-95 %. Vesimelonista on nykyään jalostettu erilaisia lajikkeita, esimerkiksi hedelmälihaltaan keltaisia tai täysin siemenettömiä vesimeloneja. Mutta Wikipedia tietää kertoa hauskan yksityiskohdan: Vesimelonin siemenet ovat ravinteikkaita ja niitä syödään paljon sellaisenaan tai käytetään ruoanlaitossa. Siksi onkin kehitetty vesimelonilajikkeita, joissa hedelmälihaa on vähän mutta siemeniä runsaasti. Mietipä tätä ensi kerralla, kun olet sylkäisemässä vesimelonin siemenen suusta pois!

Vesimeloni_kasvihuone_0305 6

Olen kokeillut vesimelonin kasvatusta kasvihuoneessa. Se teki kauniin köynnöksen ja paljon hedelmänalkuja, mutta pienet pallerot kuivettuivat matkan varrella yksi toisensa jälkeen. Lopulta vain yksi hedelmä kasvoi syöntikypsäksi.

Vesimeloni_itsekasvatettu_0136 21

Mutta tuohon yhteen hedelmään tiivistyikin sitten koko kesän aurinko, hellä hoiva ja makeus. Voi että oli suloinen makuelämys!

Vesimeloni_fetasalaatti_0795

RAIKAS VESIMELONISALAATTI

puolikas vesimelonia

100-200 g fetajuustoa

kourallinen tuoretta minttua

loraus (1-2 rkl) oliiviöljyä

pirskotellen valkoista balsamicoa

hyppysellinen suolaa

pari rouhaisua mustapippuria myllystä

  1. Pilko vesimeloni kuutioiksi tarjoiluastian pohjalle.
  2. Murustele feta joukkoon.
  3. Lisää loraus oliiviöljyä ja pirskota päälle balsamicoa.
  4. Ripottele hyppysellinen suolaa ja rouhaise pari kierrosta mustapippuria myllystä.
  5. Viimeistele salaatti hienonnetulla tuoreella mintulla.

Vesimelonisalaatti on nopea ja helppo valmistaa ja on maittavan kevyt hellepäivän lounas patongin kera. Se sopii mainiosti myös grilliruoan kaveriksi tai kesäjuhlien noutopöytään.


Vastaa

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s