Lämpimäisiä lokakuuhun

Viime postauksessa hehkuttamani ”intiaanikesä” jäi harmillisen lyhytaikaiseksi. Lokakuu alkoi sateisissa merkeissä ja niissä se on pääsääntöisesti myös jatkunut. On tullut aika kaivaa esiin viltit ja villasukat. 

Syksy_kahvi_terassi_0397

Niinä muutamana päivänä kun taivas on näyttäytynyt kauniin sinisenä ja aurinkoisena, on saanut ihastella lokakuun upeaa väriloistoa. Ruska, se jaksaa ihastuttaa ja ihmetyttää joka vuosi. Samalla aloin pohdiskella, mistä ”ruska”-sana oikein tulee? Meille suomalaisille sen merkitys on päivänselvä, mutta mitenkäs muissa maissa? Nopeasti googlaamalla englanninkielinen vastine ruskalle oli process of leaves turning various shades of red tai lyhyemmin fall colors. Naapurimaasta sanakirja tarjosi termiä höstfärger. Käännökset ovat kyllä kuvaavia, mutta eivät suoranaisia ruska-sanan vastineita. Osa luontoon liittyvistä suomenkielen sanoista on ilmeisesti alkujaan napattu saamelaiskielistä, kuten esimerkiksi sanat ruska ja tunturi. Niin tai näin, upea on ruska tänäkin vuonna!

syksy_ruska_aurinko_3762

Joko teillä on kaivettu kausivalot esiin? Tai mitä näitä termejä nyt onkaan: tunnelmavalo, pihavalo, ulkovalo, valosarja, talvivalo, jouluvalo, terassivalo, parvekevalo. Nimeä vaihtamalla valokausi voi jatkua hyvinkin pitkään, sillä kuka sitä nyt jouluvaloja vielä lokakuussa ripustaa!

terassi_ulkovalot_syksy_0633

Lokakuun tulon myötä elämä alkaa kääntyä yhä enemmän sisälle päin. Hämärtyvässä illassa on aikaa lukea kesän aikana kasaantuneita sisustuslehtiä. Mukavaa puuhaa, mutta saattaa aiheuttaa jonkin sortin ahdistusta perheen miesväessä. ”Katsos kulta, täällä onkin tosi kiva idea…!” saa yleensä miehellä kylmät väreet pintaan.

sisustuslehti_herkkuhetki_0420

Lokakuu on paitsi ruskaa, lisävaloja ja villinä laukkaavia sisustusideoita, se on itselleni myös leipomista ( ja housujen vyötärön kiristymistä). Kirpsakassa kelissä tehdyn iltareippailun jälkeen maistuu ihana lämpimäinen sekä höyryävä kuppi teetä.

Rusinasampylat_0020 16

Nämä helpot sämpyläleipäset maistuvat tietenkin parhailta juuri uunista otettuina, kun voi sulaa leivän pintaan. Jos et ole rusinaihmisiä, taikinaa voi maustaa vaikkapa pähkinöillä tai kuivatuilla karpaloilla.

Rusinasampylat_0079 15

RUSINASÄMPYLÄT (16 kpl)

4 dl vettä

1/2 dl öljyä

1/2 dl siirappia

1 1/2 tl suolaa

1 dl rusinoita

1 pss kuivahiivaa

noin 8 dl sämpyläjauhoja

Lämmitä vesi noin +45 asteiseksi (eli kädenlämpöä kuumemmaksi). Lisää joukkoon öljy, siirappi, suola ja rusinat. Sekoita kuivahiiva pieneen määrään sämpyläjauhoja, lisää nesteeseen. Alusta taikina sämpyläjauhoilla. Kohota leivinliinan alla noin 45 minuuttia.

Leivo taikinasta hyvin jauhotetulla pöydällä neljä pyöreää leipää. Nostele leivät leivinpaperin päälle pellille. Painele leipäsiä ohuemmiksi ja ”leikkaa” niiden pinta neljään palaan lähes pohjaan asti painaen. Anna kohota liinan alla noin 20 minuuttia.

Pistele leivät varovasti haarukalla. Paista 200 asteessa uunin keskitasolla 12-15 minuuttia.


Vastaa

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s